Eğitim Teknolojisi

Teknoloji Bagımlılığı Kongresi Notları:Teknoloji ve Beyin

Teknoloji Bagımlılığı Kongresi 6-7-8 Nisan 2012 Tarihleri arasında İstanbul da düzenlendi. Sayın Ömer KOCA |tarafından derlenen kongre notlarını sizlerle paylaşıyorum.

Teknoloji ve Beyin

Sunum Sahibi: Prof. Dr. Susan Greenfield

 Bilgisayar ile ilgilenenlerin IQ sü artıyor olabilir. Ancak, IQ artışıyla idrak artışı aynı şey değil. İdrak ayrı zekâ değerleri ayrıdır. İnsan bilişselliğinin bunda farklı boyutları var.
 Ekran bağımlılığıyla gerçek iletişim arasında bir nevi ters orantı var. Sosyal paylaşım sitelerinde (facebook, twitter vb.) gerçek iletişim söz konusu değil. Gerçek âlemde göz teması olmadan duygular, heyecanlar tam olarak ifade edilemez.
 Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinde insanlar, gerçekte nasıl olduklarından ziyade başkalarına nasıl göründüklerini önemsiyorlar.
 Twitter’in kurucusu “Twitter’in böyle olacağını düşünmüyordum. Bir araçtan ziyade bir amaca dönüştü” diyor.
 Ekran bağımlılığı hem empati kaybına hem de kimlik kaybına neden oluyor.
 Aşırı oyun oynayan çocuklarda dikkat kaybı oluşuyor.
 Arama motorları çok kullanılıyor. Fakat arama motorlarıyla soyut, mecaz, lâtif konuları izah etmek çok zor. Arama motorları, çocuklar için zararlı olan bir anlam verebilir.
 Ekran bağımlılığı derin düşünceyi etkiliyor.
 Teknoloji ürünleri okumanın yerini kesinlikle tutamaz. Ekrandan okumak ile direk kitaptan okumak arasında dağlar kadar fark vardır.
 Teknoloji; eşyaya, olaylara, dünyaya nasıl orijinal bir bakış açısıyla bakabileceğimize yardımcı olmalı. Teknoloji insanlara farklı bir bakış açısı sunmalı, ufuk açmalı. Araç olmalı, amaç değil.
 İşgalci bir kültürle karşı karşıyayız.
 Çocuklarımızı ben merkezli, narsist mi yoksa diğergam, empati yapan, başkalarına faydalı olan nesiller olarak mı yetiştireceğiz? Tabi ki ikinci şık. O halde çocuklarımızı ekran bağımlılığından kurtarmalıyız.
 Teknoloji, yaşanılır bir dünya inşasında bir araç olarak kullanılmalıdır.
 Çocukları teknoloji bağımlılığından ve zararlarından koruyabilmek için alternatif sunulmalı. Sadece “Şu yasak, yapamazsın” demek yerine yapabileceği alternatifler sunulmalı. Çocuklara heyecan oluşturabilen bir ortam sağlanmalı.
 Sanal iletişimden daha çok yüzyüze iletişime ağırlık vermeliyiz.

Derleyen: Ömer KOCA 

Daha Fazla Göster

Hikmet Tutaysalgır

Eğitimin ve Teknolojinin buluştuğu noktada tüm Eğitimci, Öğrenci ve Eğitim Teknolojisi severlere dünyadaki gelişmeleri aktarmak ve faydalanmalarını sağlamak amacıyla yola çıkmış bulunmaktayız. - Blog Yazarı - Eğitim Teknoloğu - Lego Robotik Eğitmeni - Fatih Projesi Öğretmen Eğiticisi - Google Certified Educator - Microsoft İnnovative Educator

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Translate »
error: Content is protected !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi Okumaya Devam Etmek İçin Lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatınız veya Reklam Engelleyicisi Olmayan Başka Bir Tarayıcıdan Giriş Yapınız.