Eğitim

Disleksi Rahatsızlığı Olanlar İçin Öğrenme Teknolojileri

Öncelikle wikipedia’dan bir tanıma bakalım.

Disleksi, en sık rastlanan öğrenme bozukluklarından biridir. Ancak zeka ile hiç bir alakası yoktur. Asıl sorunları hafıza ve dil ile ilgilidir. Disleksi olan kişiler her şeyi unutur ve dil ile ilgili derslerde sıkıntı çektikleri bilinmektedir. Yani disleksi olan kişilerde zeka geriliği yoktur. Bilakis çoğunluğu zekidir. Hatta bir kısmı üstün zekalı, dahi insanlardır. Ünlü olanlarda vardır; Albert Einstein, Walt Disney, Leonardo Da Vinci, Bill Gates bunlardan bazılarıdır. Disleksi ile ilgili ilk bulgular, 1896 yılında bir İngiliz doktor olan W. Pringle Morgan tarafından elde edildi ve British Medical Journal’da yayınlandı. Morgan makalesinde 14 yaşında olan Percy adındaki erkek çocuğunun her zaman akıllı ve zeki bir tutum içinde olduğunu, yaşıtlarıyla kıyaslandığında oyunlarda hızlı olduğunu ve arkadaşlarından geride kalan hiçbir yönü olmadığını, ancak okuyamadığını belirtiyordu. Bu dönemlerde disleksinin görme sistemiyle ilgili olduğu düşünülüyordu. Çünkü, disleksinin en belirgin özelliklerinden biri harflerin ve kelimelerin karıştırılması ve tersten algılanmasıydı. Bu bakış açısından yola çıkan bir düşünceyle disleksiyle baş etmek için göz eğitimleri yaptırılıyordu. Daha sonra yapılan çalışmalar ise disleksinin görmeyle ilgili bir bozukluk olmayıp dil sistemiyle ilgili bir bozukluk olduğunu ortaya koydu. Bugün göz eğitiminin disleksiyle yaşamayı kolaylaştırmadığı da artık kesinlikle kabul gören bir gerçek. Bugünkü bilgilerin ışığında, disleksi, fonem adı verilen dil birimlerinin birbirinden farklılıklarının ayırt edilmesi sırasında ortaya konmasıdır.

kaynak:wikipedia

Tanımdan ve verilen bilgilerden de anlaşılacağı üzere rahatsızlıkla mücadele etmek mümkün sadece bireydeki rahatsızlığın tanılanması gerekmekte. Peki hangi teknolojik ürünler bu tür bireylere yardımcı olabilir. Burada bir hatırlatma yapmak gerekirse uygulama ve araçları Türkçe desteği yok çünkü ülkemizde çok önem verilmeyen bir konu.

neos2silo

1 – Word Processors Disleksik çocuklara kelimeleri doğru şekilde yazabilmelerine yardımcı olmaya çalışan Word Processors, kelime örnekleriyle çocuklara yardımcı olmaya çalışıyor.

2 – Learning Ally Audio Akıllı telefon uygulaması

3 – Phonics Genius Akıllı telefon uygulaması

4 – ABC Writing Akıllı telefon uygulaması

5 – Audio Note Akıllı telefon uygulaması

6 – Toontastic Akıllı telefon uygulaması 

8 – Dragon Naturally Speaking Bilgisayar ve Akıllı telefon uygulaması

7 – Livescribe Smartpen Akıllı Kalem ile video, ses ve yazdıkların kaydedilmesi sağlanıyor. Disleksik çocuklarla yapılan araştırmalarda çok faydalı olduğu kanıtlanmış durumda.

livescribeecho_260

 

Daha Fazla Göster

Hikmet Tutaysalgır

Eğitimin ve Teknolojinin buluştuğu noktada tüm Eğitimci, Öğrenci ve Eğitim Teknolojisi severlere dünyadaki gelişmeleri aktarmak ve faydalanmalarını sağlamak amacıyla yola çıkmış bulunmaktayız. Bilsem Öğretmeni - Blog Yazarı - Eğitim Teknoloğu - Lego Robotik Eğitmeni - Fatih Projesi Öğretmen Eğiticisi - Google Certified Educator - Microsoft İnnovative Educator

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Translate »
error: Content is protected !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi Okumaya Devam Etmek İçin Lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatınız veya Reklam Engelleyicisi Olmayan Başka Bir Tarayıcıdan Giriş Yapınız.