Fatih Projesi

Öğretmenler Soruyor: Bu Tabletler Ne işe Yarayacak

Fatih Projesi kapsamında dağıtılan tabletletlerin üzerinden neredeyse 2 yıl gibi bir süre geçti ancak halen ne EBA MARKET ne de etkileşimli sınıf yönetim programı düzgün bir şekilde yapılandırılamadı. Milli Eğitim Bakanlığı gerekli alt yapıyı hazırlamadan direk tabletleri dağıttı ve şu an herkesin yakındığı şey oluyor ve herkes şu soruları soruyor:

  • Bu tabletler ne işe yarayacak?
  • Neden verildi ?
  • Öğretmenler olarak e-okula not bile giremiyoruz e-okul tarayıcıyı desteklemiyor
  • Bilişimden çok anlamayan bir öğretmen olarak ofis programı bile olmayan bu tablete bir ofis programı kurup EĞİTSEL AMAÇLA kullanamadım halen evdeki bilgisayarı kullanıyorum.
  • Öğrenciler EĞİTSEL AMAÇLA bu tabletlerde ne yapıyorlar?
  • Öğretmenlere ve öğrencilere EĞİTSEL AMAÇLA bu tabletlerle ne yapılabileceğini gösterebilecek biri var mı?
  •  Tabletlerde meydana gelen bazı arızaları servisler parayla yapmak istiyorlar ancak öğrenciler derslerde kullanmıyoruz diye yaptırmıyorlar veya yaptıramıyorlar. Yanlışlıkla derste kullanmak istersek bu arızalı tabletleri olan öğrenciler ne yapacaklar?
  • Dünyadaki en büyük video platformu olan YOUTUBE tabletlerde yasaklı öğrenciler ve öğretmenler bir EĞİTSEL VİDEO izleyecekleri zaman ne yapacaklar ( sakıncalı videolarda barındırıyor diye yasaklamak ne kadar mantıklı )

 

Yukarıdakine benzer birçok soru zihinleri kurcalıyor. MEB’in yapması gereken aslında;

  1. Ülkemizin birçok bölgesinden öğretmenler, program geliştirme uzmanları ve akademisyenleri bir araya getirerek EĞİTİM PROGRAMLARINI çağın gereklilikleri doğrultusunda yeniden düzenlemek.
  2. Bu düzenlenen program doğrultusunda dersler, ders saatleri, kitaplar belirlenmeli ( kitap belirlemede mutlaka çağın gerekleri düşünülmeli ve bir defa belirlendiğinde en az 5 yıl kullanılabilmeli)
  3. Yapılan bu program çalışmaları doğrultusunda EĞİTSEL DESTEK YAZILIMLARI/UYGULAMALARI hazırlanmalı. ( farklı öğrenci grupları ve seviyeleri düşünülerek )
  4. Öğretmenlere gerekli destek materyalleri hazırlanmalı, kitap ve yazılımlar ( örneğin tüm öğretmenlerin kullanabileceği ve indirebileceği şekilde hazırlanmış ofis yazılımları ve diğer destek yazılımları öğretmenlere ücretsiz sağlanmalı )
  5. Öğretmenlere Etkileşimli tahtalar ve tabletlerin eğitimde kullanılması ile ilgili hizmet içi eğitimler verilmeli. ( öğrencilerle aynı anda tableti gören öğretmende tabletin eğitme nasıl bir katkısı olur doğal olarak bilmiyor)
  6. Öğrenciler ve öğretmenler gerektiğinde uygulama indirebilecekleri ortamlar / uygulama marketleri yapılandırılmalı.
  7. Bir pilot bölgede tüm gerekli uygulama ve yazılımların yüklü olduğu tabletler öğrencilere dağıtılarak yaklaşık 2 yıl denenmeli ve sonuçları gözden geçirilmeli, akademisyenler tarafından eğitime ve öğretime sağladığı katkı incelenmeli
  8. Sonuçlar olumlu ise  eğitime ve öğretime sağladığı katkı gerçekten başarılı ise artık tüm öğrencilere TABLETLERİ DAĞITABİLİRİZ

Şeklinde düşünüyorum ancak herhalde biz tersten başladık, kervan yolda düzülür mantığıyla gidiyoruz önce tabletleri verdik diğer basamaklara başlayacağız. Umarım ülkemize eğitim öğretim adına faydalı olur.

Daha Fazla Göster

Hikmet Tutaysalgır

Eğitimin ve Teknolojinin buluştuğu noktada tüm Eğitimci, Öğrenci ve Eğitim Teknolojisi severlere dünyadaki gelişmeleri aktarmak ve faydalanmalarını sağlamak amacıyla yola çıkmış bulunmaktayız. Bilsem Öğretmeni - Blog Yazarı - Eğitim Teknoloğu - Lego Robotik Eğitmeni - Fatih Projesi Öğretmen Eğiticisi - Google Certified Educator - Microsoft İnnovative Educator

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Translate »
error: Content is protected !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi Okumaya Devam Etmek İçin Lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatınız veya Reklam Engelleyicisi Olmayan Başka Bir Tarayıcıdan Giriş Yapınız.