Eğitim

SpaceX’in İş İlanlarını İnceledik “Geleceğin Meslekleri”

Dünya'nın en büyük özel Uzay Şirketi olan SpaceX'in iş ilanlarını inceleyerek hangi alanlarda insan gücüne ihtiyacı duyduklarını merak ettik

Eğitim bireylerin hayata hazırlanmasıdır kısaca. Bu doğrultuda geleceğin insan hayatına neler getireceğini tam olarak kestiremesek bile uluslararası tanınan bazı fütüristleri ve bilim insanlarını dinlediğimizde uzay araştırmalarının yakın gelecekte çok önemli olacağınız kestirmek çok da zor olmasa gerek. Bu durumdan yola çıkarak Dünya’nın en büyük özel Uzay Şirketi olan SpaceX’in iş ilanlarını inceleyerek hangi alanlarda insan gücüne ihtiyacı duyduklarını merak ettik amacımız ülkemizde üniversitelerin bölümleri ve öğrencilerin çok tercih ettikleri bölümler arasında bir kıyaslama yapmaktı. Ülkemizde bildiğiniz üzere en kaliteli üniversitelere en çok öğrenci yerleştiren kurumlar Fen Liseleri ve liselerinde öğrencilerin en çok tercih ettikleri bölümler Tıp Fakülteleri. Bir çok araştırma göstermektedir ki bu liselerin öğrencileri gelecek kaygıları ülkemizde iş bulma sorunu olmayan Tıp Fakültelerini tercih etmektedirler.

Şimdi SpaceX firmasının iş ilanlarını inceleyelim:

Dragon Controller, Spacecraft Test Automation Engineer – Uzay Aracı Test ve Otomasyon Mühendisi

Human factor engineering – İnsan Faktörü Mühendisi

Electrical Design Engineer – Elektrik Tasarım Mühendisi

Electromagnetic Environmental Effects Engineer – Elektromanyetik Çevre Etkileri Mühendisi

Radiation Effects Engineer – Radyasyon Etki Mühendisi

Avionics Operations & Automation Engineer – Havacılık Operasyon Mühendisliği

Constellation Operations and Automation Engineer – takımyıldız operasyon mühendisliği

Information Security Analyst – Bilgi Gücenliği Analisti

Multibody Dynamics Engineer – Çoklu Gövde Dinamikleri Mühendisi

Ülkemizdeki en iyi öğrencilerin tercihleri ile Dünyanın en büyük özel uzay şirketinin iş ilanlarını kıyasladığımızda şu sonuca ulaşıyoruz. SpaceX firmasının aradığı nitelikte insanları yetiştirecek bölümler henüz ülkemizde yok. Bizim kaliteli insan gücümüzde maalesef iş kaygıları sebebiyle çok kısıtlı bölümlerde sıkışıp tercih etmek zorunda kalıyor ya da yurt dışına gitme imkanı olan gidiyor. Bu durumda öncelikle Üniversitelerin geleceğin mesleklerini, ülkemizde ve uluslararası piyasadaki iş gücü ihtiyacını iyi analiz ederek üniversitelerin bölümlerini yeniden yapılandırması gerekmektedir. Ayrıca binlerce kapasitesi olan ancak 2020 yılı itibari ile boş kalan güncelliğini yitirmiş bölümlerinde bir an önce kapatılması gerekmektedir. Yaptığımız küçük bir analiz bile Üniversitelerimizin yapılandırılması gerekliliğini gözler önüne seriyor. Bu analizin çok daha kapsamlılarını yetkili ilgililerin yaptığını ve daha iyilerinin yapacağını umuyoruz.

Daha Fazla Göster

Hikmet Tutaysalgır

Eğitimin ve Teknolojinin buluştuğu noktada tüm Eğitimci, Öğrenci ve Eğitim Teknolojisi severlere dünyadaki gelişmeleri aktarmak ve faydalanmalarını sağlamak amacıyla yola çıkmış bulunmaktayız. - Blog Yazarı - Eğitim Teknoloğu - Lego Robotik Eğitmeni - Fatih Projesi Öğretmen Eğiticisi - Google Certified Educator - Microsoft İnnovative Educator

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Translate »
error: Content is protected !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi Okumaya Devam Etmek İçin Lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatınız veya Reklam Engelleyicisi Olmayan Başka Bir Tarayıcıdan Giriş Yapınız.