Eğitim

Temel Lisemi, Temel Kurs mu?

Son ayların en çok tartışılan konusu olan dershanelerin kapanması ve yerlerine tekrar dershanelerin ( yani kursların ) açılması konusunda ilk defa yazıyorum. Durumu eğitsel anlamda, objektif bir şekilde değerlendirmeye çalışacağım. İlk etapta doğruluğu yada yanlışlığı tartışılır bir şekilde dershaneler kapatıldı ve ardından neler oldu onlara bakalım isterseniz.

Bütün dershane sahipler ve yöneticilerine gösterilen ilk yol olan temel liseler dönüşmeye başladılar. Peki temel lise deyince ne görüyorum kısaca ondan bahsedeyim evden bozma düz bir bina, odaları sınıflara dönüştürülmüş, bir odası kantin yapılmış 40 -50 kişilik okul bile denilemeyecek şekilde hazırlanmış bir yapı. Herhangi bir sosyal aktivitesi için sosyal alanların olmadığı, gençlerin çıkıp biraz basketbol oynalayalım dediklerinde sadece sınıflarındaki çöp sepetlerine kağıt atabilecekleri, okul çıkışında biraz robotik kulübünde takılalım dediklerinde sadece yakında bir kafeye gitmek zorunda kalacakları yapılara temel lise deniliyor. Aklınıza o eski büyük, içlerinde her şeyi barındıran, kapalı spor salonundan tutunda her branş için hazırlanmış laboratuvarların olduğu bir okul sakın aklınıza gelmesin. Bu temel liseler aynı geri kalmış ülkeler olan Nepal, Hindistan ve birçok Afrika ülkesinde görebileceğiniz özel okullarla birebir aynı düz bina, odalar sınıf ve al sana özel okul ( En azından oralarda ingilizce ve fransızca tam öğretiliyor ). Aşağıda bir temel lise örneği görüyorsunuz.

temelise-egitimteknolojinet

Burada okuyacak öğrencilere üzülüyorum eskiden 1 yada 2 yıl dershaneye giderlerken şimdi tam olarak 4 yıl dershaneye gidecekler. Dersler açısından temel liseleri incelediğimizde ise buralarda okuyan öğrenciler maalesef bir dersi öğrenmek, anlamak, kavramak ve uygulamak için görmeyecek sadece ve sadece o konunun sorusunu çözmek için uğraşacak buda Ülkenin geleceğinde yüzbinlerce gencin geçek bir eğitimden mahrum bırakılarak, sadece soru çözümü odaklı bir eğitime mahkum edilmesi demek olacak. Buradan belki bir mühendislik fakültesi kazanılacak ama bu mühendis sadece mühendis olacak fark yaratacak veya yeni bir şeyler icat edecek bir mühendis hiç bir zaman olamayacak.

Milli Eğitim Bakanlığının yapması gereken bu olmamalıydı bir okul tam olmalıydı, okul olmalıydı. Hatta buralarda ders verecek öğretmenleri bile bir eğitimden geçirmeli ve gerekirse bir öğretmenlik alan sınavı yapmalıydı. Ama bunların hiç biri olmadı ve düşünülmedi.

Şimdi biraz da temel kurslardan bahsedelim. Çıkarılan ve anayasa mahkemesi tarafından iptal edilen kanunda dershane açılması yasaklandı ama kursların açılmasında bir sıkıntı olmadığı için şu an birçok öğrenci tabelasını dershaneden kursa ve etüt merkezine çeviren dershanelere gidiyorlar. Bu öğrenciler ismi dershane iken ortalama 2000-3000 tl öderlerken şu an için ismi etüt merkezi olan yerlere 4000-5000 tl arasında ücret ödemektedirler. Dershaneden hiç bir farkı olmayan ve yine öğrencilerin gitmek zorunda oldukları ayrıca ailelerin parasını ödemek zorunda oldukları yere neden dershane değil de kurs merkezi yada etüt merkezi deniyor bir türlü çözemiyorum. Sol elimizle sol kulağımızı tutarken şimdi sağ elimizle sol kulağımız tutuyoruz, eğitime, öğrencilere, ailelere nasıl bir avantajı var bir türlü göremiyorum.

Öncelik her zaman eğitim olmalıdır. Bu hiç bir zaman unutulmamalı ve her türlü düzenleme bu amaçla yapılmalıdır düye düşünüyorum…

 

Daha Fazla Göster

Hikmet Tutaysalgır

Eğitimin ve Teknolojinin buluştuğu noktada tüm Eğitimci, Öğrenci ve Eğitim Teknolojisi severlere dünyadaki gelişmeleri aktarmak ve faydalanmalarını sağlamak amacıyla yola çıkmış bulunmaktayız. - Blog Yazarı - Eğitim Teknoloğu - Lego Robotik Eğitmeni - Fatih Projesi Öğretmen Eğiticisi - Google Certified Educator - Microsoft İnnovative Educator

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Translate »
error: Content is protected !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi Okumaya Devam Etmek İçin Lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatınız veya Reklam Engelleyicisi Olmayan Başka Bir Tarayıcıdan Giriş Yapınız.