Eğitim Teknolojisi

Teknoloji Bagımlılığı Kongresi Notları:İnternette Kumar ve Oyun

İlgili Makaleler

İnternette Kumar ve Oyun Bağımlılıkları: Endişe Edilmesi Gerekiyor mu?

Sunum Sahibi: Prof. Dr. Mark Griffiths

 Öncelikle bağımlılığı tanımlamak lazım. Çok oyun oynamak, uzun süreli oynamak bağımlılık değil. Eğer oyun oynamadığı zaman deprasyona giriyorsa, bir takım değişiklikler oluyorsa burda bağımlılık var demektir. Kişi oynamadığında saldırgan oluyorsa bağımlıdır. İnsanların hayatında bağımlılık varsa başka hiçbir şeyi umursamıyorlar.
 Kumar, içki, oyun, sex, alış-veriş yapma bağımlılığı gibi çeşitli bağımlılıklar var. Günümüzde teknolojinin gelişmesi nedeniyle bazı bağımlılıklar online olarak bile kazanılabiliyor. Online kumar oynama bağımlılığı gibi.
 Artık kumar oynamak için kumarhaneye gitmeye gerek yok. İnternetten, cep telefonundan bile oynanabiliyor.
 Günümüzde online kumar bağımlılığı var ve bu çok ciddi bir problem.
 Online kumar oynama bağımlılığı ile oyun oynama bağımlılığı arasında bir ilişki var. Oyuna olan bağımlılık çocuğu hırsızlığa yönlendirebilir. Oyun satın almak, oyunda bazı hakları satın almak için çocuk paraya ihtiyaç duyar. Her zaman bu parayı bulamayınca çalma eğilimi oluşabilir çocukta. Çocuklar online oyunlar sayesinde sanal bir çevre ediniyorlar. Bu sanal çevrede kendince iyi bir konumda olabilir. Bunu koruyabilmek için bazı şeyleri göze alabilir; hırsızlık gibi, para bulmak için online kumar gibi…
 Online oyun bağımlılığı online kumar bağımlılığına neden olabilir.
 Kas problemleri, idrar kaçırma problemleri, omurga hasarları, el ve kollarda titreme, kulakta oyun seslerinin çınlaması gibi problemler oyun bağımlılığının göstergesi olabilir.
 Pazarlamacılar da insanları online kumara yönlendirmek için büyük bir çaba sarf ediyorlar maalesef.
 Neden hükümetler buna yasal bir engel koymuyorlar diye sorarsanız; paranın olduğu yerde bir güç var, bu güç te politikacıları etkiler, yönlendirir. Ama her şeye rağmen bu konuda devlet bazında önlemler alınmalı. Mesela Çin’de online oyunlar 3 saat oynanabiliyor. 3 saat dolunca otomatik olarak oyun kapanıyor.
 Teknoloji nötr (tarafsız, yansız) dür. Kabahat teknolojinin değil. Onu kullanmasını bilmek lazım. İyi amaçlarla kullanırsanız iyi, kötü amaçla kullanırsanız kötü olur.

Derleyen: Ömer KOCA 

Daha Fazla Göster

Hikmet Tutaysalgır

Eğitimin ve Teknolojinin buluştuğu noktada tüm Eğitimci, Öğrenci ve Eğitim Teknolojisi severlere dünyadaki gelişmeleri aktarmak ve faydalanmalarını sağlamak amacıyla yola çıkmış bulunmaktayız. - Blog Yazarı - Eğitim Teknoloğu - Lego Robotik Eğitmeni - Fatih Projesi Öğretmen Eğiticisi - Google Certified Educator - Microsoft İnnovative Educator

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Translate »
error: Content is protected !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi Okumaya Devam Etmek İçin Lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatınız veya Reklam Engelleyicisi Olmayan Başka Bir Tarayıcıdan Giriş Yapınız.