Etkileşimli TahtaFatih Projesi

Fatih Projesi 3’lü Tahta Sistemi

Fatih Projesi kapsamında yapılan çalışmalar doğrultusunda hazırlanmış olan 3’lü tahtayı sizlere tanıtmak istiyoruz. Bu tahta sistemi içerisinde kara tahta dediğimiz tebeşir kullanılan tahta sistemini dahi içerisinde barındırmaktadır. İçerisinde barındırdığı bir diğer tahta ise board dediğimiz beyaz tahta ve tabiki en son teknoloji LCD tahta. Neden kara tahta halen kullanılıyor sorularını duyar gibi oluyorum; ancak öğretmenler üzerinde yapılan araştırmalar doğrultusunda halen bu tahtanın yaygın kullanılmak istenmesi LCD tahtanın yanında kara tahtanın da yer almasını sağlamıştır. Yazımızın devamında Fatih Projesinin Amacı ve Kapsamını da okuyabilirsiniz, ayrıca bir arkadaşımız tarafından çekilen 3’lü tahta videosunu da izleyebilirsiniz.

Projenin Amacı

e-Dönüşüm Türkiye kapsamında üretilen ve Ülkemizin bilgi toplumu olma sürecindeki eylemleri tanımlayan Bilgi Toplumu Stratejisi Belgesi, Kalkınma Planları, Bakanlığımız Stratejik Planı ve BT Politika Raporunda yer alan hedefler doğrultusunda 2013 yılı sonuna kadar dersliklere BT araçları sağlanarak, BT destekli öğretimin gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır.

Çağımızda okuma, yazma bilen, aritmetik bilgileri olan kişileri tanımlamakta kullanılan eğitimli insan tanımı değişmiştir. Bugün bilgi toplumunda eğitimli insan, kendisi ile ilgili gelişmeleri ve değişimleri takip edebilen, hayata uygulayan, sorgulayan, gelişime açık, bilgi ve iletişim teknolojilerini aktif olarak kullanabilen bir kişi anlamına gelmektedir.

Eğitimde FATİH Projesi dersliklere donanımların sağlanmasını, geniş bant internetin bütün dersliklere ulaştırılması, derslere ait e-içeriklerin sağlanmasını, öğretmenlerin BT teknolojilerine entegrasyonu ve içerik geliştirilmesi için web platformlarının kurulması ile proje uygulama desteğini de dâhil olmak üzere faaliyetlerin gerçekleştirilmesini de finanse edecektir. Eğitimde FATİH Projesinin ana bileşenleri aşağıda verildiği gibidir:

 

  • Bileşen 1: Donanım ve Yazılım Altyapısı
  • Bileşen 2: e-İçeriğin Geliştirilmesi ve Sağlanması
  • Bileşen 3: Derslerde BT Kullanımı için Öğretmenlere Hizmetiçi Eğitim
  • Bileşen 4: Öğretim Programlarında Etkin BT Kullanımı
  • Bileşen 5: BT’nin Bilinçli, Güvenli, Yönetilebilir ve Ölçülebilir Kullanımının Sağlanması

Eğitimde Fatih Projesi kapsamında desteklenecek faaliyetler önceliği, özellikle ülke çapındaki sosyo-ekonomik düzeyi düşük ailelerin çocukları ile sosyo-ekonomik düzeyi yüksek ailelerin çocukları arasında fırsat eşitliğinin sağlanması ve ülkedeki bilişim kalitesinin arttırılmasına yön verecektir. Proje tüm öğrencilere bilgi ve iletişim teknolojilerine erişim olanağı sağlamayı hedeflemektedir. Temel eğitimin ayrılmaz bir parçası olan okul öncesi eğitim ile özel eğitimin geliştirilmesi ile ilgili faaliyetleri ve mesleki yaygın eğitim kapsamındaki erken çocukluk dönemi programlarını da kapsayacaktır. Proje ayrıca, başta öğrenciler olmak üzere, öğretmenlerin, müfettişlerin ve ekonomik düzeyleri birbirinden farklı bölgelerdeki ailelerin eğitim kalitesini artırmayı da hedeflemektedir. Aynı fayda sahipleri için eğitim içerikleri sağlanması ve eğitim portalı kurulması da projeyi benzersiz kılan özelliklerden biridir.

Projenin Kapsamı:

Devlet Planlama Teşkilatı tarafından hazırlanan (2006-2010) Bilgi Toplumu Stratejisi’nde Bilişim Teknolojilerinin Eğitim Sistemimizde kullanımıyla ilgili olarak “Bilgi ve iletişim teknolojileri eğitim sürecinin temel araçlarından biri olacak ve öğrencilerin, öğretmenlerin bu teknolojileri etkin kullanımı sağlanacaktır.” hedefi yer almaktadır. Bu kapsamda, Bakanlığımızdan örgün ve yaygın eğitim verilen kurumlarda bilgi ve iletişim teknolojisi altyapısını tamamlanması, öğrencilere bu mekânlarda bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanma yetkinliğinin kazandırılması, bilgi ve iletişim teknolojileri destekli öğretim programlarının geliştirilmesi istenmektedir. Bilgi Toplumu Stratejisi’nde ayrıca Bilgi toplumuna dönüşümün sağlanması için Bakanlığımızın görev alanıyla ilgili olarak aşağıdaki hedeflerin gerçekleştirilmesi istenmektedir.

  • Bireylerin yaşam boyu öğrenim yaklaşımı ve e-öğrenme yoluyla kendilerini geliştirmeleri için uygun yapıların oluşumu ve e-içeriğin geliştirilmesi,
  • Ortaöğretimden mezun olan her öğrencinin temel bilgi ve iletişim teknolojileri kullanım yetkinliklerine sahip olması,
  • İnternetin etkin kullanımı ile her üç kişiden birisinin e-eğitim hizmetlerinden faydalanması,
  • Herkese bilgi ve iletişim teknolojilerini öğrenme ve kullanma fırsatının sunulması,
  • Her iki kişiden birinin internet kullanıcısı olması,
  • İnternet, toplumun tüm kesimleri için güvenilir bir ortam haline getirilmesi

BT’nin mevcut olduğu koşullarda, işbirliğine dayalı, proje-temelli ve kendi hızında öğrenme, özellikle kullanılabilecek uygun seçeneklerden birkaçıdır.

Donanım ve Yazılım Altyapısı (40.000 Okulun, 620.000 Sınıfı): Okulöncesi, İlköğretim ve Ortaöğretim kademesi okullarındaki bütün dersliklere (620.000 derslik) birer adet bilgisayar, etkileşimli tahta kurulacaktır. Her dersliğe geniş bant internet erişimi sağlanacaktır. Ayrıca her okula 1 adet çok amaçlı fotokopi makinesinin alınması hedeflenmektedir.

e-İçeriğin Sağlanması ve Yönetilmesi: Öğretim programlarında yer alan bütün ders içerikleri öğrenme nesnesi ve e-kitap formatında elektronik ortama aktarılacaktır. Bu e-içerikler web tabanlı ortamlarda hem çevrimiçi hem çevrimdışı çalışabilecektir.

Öğretim Programlarında Etkin BT Kullanımı: Öğretim Programları okullarımızın dersliklerine sağlanan donanım altyapısının ve eğitsel e-içeriğin etkin kullanımını içerecek hale getirilecektir. Bu amaçla öğretmen kılavuz kitapları güncellenecektir.

Derslerde BT Kullanımı için Öğretmenlere Hizmetiçi Eğitim: Okulöncesi, İlköğretim ve ortaöğretim okullarında görev yapan yaklaşık 600.000 öğretmenin; sınıflara sağlanan donanım altyapısını, eğitsel e-içeriği ve BT’ye uyumlu hale getirilen öğretim programlarıyla birlikte etkin biçimde kullanma becerilerini geliştirmeleri için hizmetiçi eğitim faaliyetlerine katılmaları sağlanacaktır.

 

Daha Fazla Göster

Hikmet Tutaysalgır

Eğitimin ve Teknolojinin buluştuğu noktada tüm Eğitimci, Öğrenci ve Eğitim Teknolojisi severlere dünyadaki gelişmeleri aktarmak ve faydalanmalarını sağlamak amacıyla yola çıkmış bulunmaktayız. - Blog Yazarı - Eğitim Teknoloğu - Lego Robotik Eğitmeni - Fatih Projesi Öğretmen Eğiticisi - Google Certified Educator - Microsoft İnnovative Educator

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Translate »
error: Content is protected !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi Okumaya Devam Etmek İçin Lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatınız veya Reklam Engelleyicisi Olmayan Başka Bir Tarayıcıdan Giriş Yapınız.