Eğitim

TRT Okul Yayın Hayatına Başladı

TRT ve Anadolu Üniversitesi işbirliğinde ”yaşam boyu eğitim” sloganıyla kurulan eğitim kanalı ”TRT-Okul” MEB Şura Salonu’nda düzenlenen törenle yayın hayatına başladı. Törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Devlet Bakanları Hayati Yazıcı, Selma Aliye Kavaf, Mehmet Aydın ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, bazı milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu törende yaptığı konuşmada, TRT Okul’un interaktif bir eğitim ortamı oluşturacağına inandığını ifade etti. Bakan Çubukçu, eğitimde klasik dönemin kapandığını ve her yaşa, her çağın ihtiyacına uygun eğitim ve diploma sahibi olma imkanı getirildiğini hatırlatarak, bu çerçevede TRT Okul kanalının önemini vurguladı. Bakan Çubukçu TRT’nin yayıncılıkta bir okul olduğunu belirterek, birçok başarılı yayıncının bu okulda yetişerek alanlarında önemli işlere imza attıklarını söyledi. TRT Okul kanalının Anadolu Üniversitesi’yle işbirliği içinde ”Yaşam Boyu Eğitim” sloganıyla, ”Yaşam boyu öğrenme odaklı uluslararası yayıncılıkta hedef kitlenin yaşam kalitesini evrensel düzeye çıkartmak vizyonuyla” yola çıktığını anlatan Bakan Çubukçu, bu yolda bakanlık olarak TRT’ye yol arkadaşlığı yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Televizyonun en önemli kitle iletişim araçlarından olduğuna dikkati çeken Bakan Çubukçu, bu aracın dünyanın çeşitli ülkelerinde açık ve uzaktan eğitimde son derece işlevsel bir şekilde kullanıldığını kaydetti. Bakan Çubukçu, “Ülkemizde açık ve uzaktan eğitimin, sayıları yüz binlere ulaşan öğrenciye uygulandığı düşünüldüğünde, bugün yayın hayatına başlayacak eğitim kanalının önemi daha iyi anlaşılacaktır. Türkiye gibi televizyon izleme oranlarının çok yüksek olduğu, öğrenmenin daha çok televizyon aracılığıyla gerçekleştiği bir vasatta, TRT Okul bu alandaki boşluğu ve hizmet eksikliğini önemli ölçüde giderecektir” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan da törende yaptığı konuşmada, TRT yayınlarının başlamasının 43. yıl dönümü olduğunu anımsatarak TRT’ye nice başarılı yıllar diledi. Bilginin yayılma hızının tarihte olmadığı kadar arttığını, dönüştürücü bir güce ulaştığını ifade eden Başbakan Erdoğan, özellikle eğitim alanında bu imkanın çok iyi bir şekilde kullanılması gerektiğini söyledi. Başbakan Erdoğan, TRT’nin televizyonun algısını, imajını, fonksiyonunu değiştiren, televizyonda yeni bir anlayışı hakim kılan ve hatta tüm dünyaya örnek teşkil eden bir sorumlulukla çok önemli büyük yatırımlar gerçekleştirdiğini söyledi. TRT’nin farkının her alanda çok bariz, çok net olarak görüldüğünü belirten Başbakan Erdoğan, Türkçe’nin en güzel şekliyle kullanımı noktasında TRT’nin önemli bir işlev gördüğünü kaydetti. Başbakan Erdoğan, ailenin, aile değerlerinin muhafaza edilmesi, çocukların eğitimi, milli ve manevi değerlere saygı noktasında TRT’nin çok farklı bir yerde durduğunu vurguladı.
Başbakan Erdoğan, televizyonun asli vazifelerinden birini yerine getirecek, televizyonu okula dönüştürecek TRT Okul’un yayına başladığını ifade ederek, ilk günden itibaren Türkiye’nin en ücra köşelerine kadar eğitim hizmeti taşımanın, gençlere en modern eğitim imkânlarını sunmanın, her çocuğa, özellikle kızlara ulaşmanın mücadelesi içinde olunduğuna dikkat çekti.
Başbakan Erdoğan, 8 yılda 160 bin yeni derslik inşa edildiğini, okullara 1 milyona yakın bilgisayar gönderildiğini bildirerek şimdi sınıflara kadar bilgisayar ve akıllı tahta gönderilmeye başlandığını belirtti. Üniversite sayısının açılan 80 yeni üniversite ile 76’dan 156’ya yükseldiğine işaret eden Başbakan Erdoğan, bütün illere üniversite kazandırıldığını söyledi. Anadolu Üniversitesi ve TRT işbirliği ile kurulan TRT Okul kanalı ile artık her eve, her okula, televizyonun çektiği her yere okulu, hatta üniversiteyi götürdüklerini kaydeden Başbakan Erdoğan, sadece gençler ve çocuklar için değil bütün vatandaşlar aracılığıyla yaşam boyu öğrenmenin altyapısının oluşturulduğunu vurguladı. Başbakan Erdoğan, “Dikkatinizi çekiyorum, uçağın, otomobilin, bilgisayar, internet, televizyonun olmadığı seyahatlerin aylarca yıllarca sürdüğü dönemlerde nice insanlar evlerini, şehirlerini, ülkelerini, terk ederek bilginin peşine düşüyorlardı. Bir tek kitap bulmak için aylarca yıllarca yol kat eden ilim sevdalıları vardı. Şöhretini duyduğu bir alimden ders alabilmek için o günün şartları içerisinde binlerce kilometre yol kateden bilim aşıkları vardı. Bilim insanlarına en büyük saygıyı ve önemi verebilecek şekilde yaklaşmak zorundayız. Bu milletin her bir ferdine ilim aşkını, öğrenme sevdasını aşılamak zorundayız. Televizyonun öğrettiği, eğittiği kadar inanıyorum ki eriştiği her yere, her haneye işte o öğrenme aşkını ve sevdasını da ulaştıracaktır.” dedi.

Yayın hayatına başlayan TRT-Okul’da, Anadolu Üniversitesi’nin hazırladığı ders programları ve eğitim-kültür programlarının yanı sıra, TRT tarafından hazırlanan çeşitli yaş gruplarına yönelik eğitim-kültür programları, kısa spotlar, gençlere yönelik çeşitli programlar yayınlanacak.

Daha Fazla Göster

Hikmet Tutaysalgır

Eğitimin ve Teknolojinin buluştuğu noktada tüm Eğitimci, Öğrenci ve Eğitim Teknolojisi severlere dünyadaki gelişmeleri aktarmak ve faydalanmalarını sağlamak amacıyla yola çıkmış bulunmaktayız. Bilsem Öğretmeni - Blog Yazarı - Eğitim Teknoloğu - Lego Robotik Eğitmeni - Fatih Projesi Öğretmen Eğiticisi - Google Certified Educator - Microsoft İnnovative Educator

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Translate »
error: Content is protected !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi Okumaya Devam Etmek İçin Lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatınız veya Reklam Engelleyicisi Olmayan Başka Bir Tarayıcıdan Giriş Yapınız.