Eğitim Teknolojisi

Eğitimde Haptik Teknolojisi

Haptik teknolojisi kısaca duyumsal kanalları canlandırarak mekanik işaretler üretmektir. Yani İnsan bilgisayar etkileşimi sağlayarak gerçek olmayan sanal bir nesneye dokunma duyusu oluşturan bir teknolojidir. Özellikle görme engelli bireyler ve öğrenciler için çok faydalı olabilmektedir. Milli eğitim bakanlığı özel eğitimin çoğunluğunu ( yüzde veremiyorum ) özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine bıraktığı için okullarda olsun diğer eğitim merkezlerinde engelli bireyler için yapılan aktiviteler biraz az. Haptik ve buna benzer özel eğitime ihtiyaç duyan bireyler için geliştirilen teknolojiler özellikle küçük yaştaki bireylerin eğitimlerin de çok önemli rol oynamaktadır. Yapılan uygulamalara bir örnek vermek gerekirse Van Scoy, Kawai ve Darrah isimli bilim adamları haptik teknolojisinden yararlanarak oluşturdukları sanal ortamdaki ahşap blokların üzerindeki oyukları 3 boyutlu grafiklere dönüştüren yazılımla görme engelli bireyler bu blokların üzerinde gezinerek bloğun özelliğini hissedebilmekte ve matematiksel ilişkiler kurabilmektedir. Haptik teknolojisin özellikle gelecekte görme engelliler için matematik, fizik ve biyoloji gibi derslerde çok faydalı olabilecektir.

Daha Fazla Göster

Hikmet Tutaysalgır

Eğitimin ve Teknolojinin buluştuğu noktada tüm Eğitimci, Öğrenci ve Eğitim Teknolojisi severlere dünyadaki gelişmeleri aktarmak ve faydalanmalarını sağlamak amacıyla yola çıkmış bulunmaktayız. Bilsem Öğretmeni - Blog Yazarı - Eğitim Teknoloğu - Lego Robotik Eğitmeni - Fatih Projesi Öğretmen Eğiticisi - Google Certified Educator - Microsoft İnnovative Educator

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Translate »
error: Content is protected !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi Okumaya Devam Etmek İçin Lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatınız veya Reklam Engelleyicisi Olmayan Başka Bir Tarayıcıdan Giriş Yapınız.