Eğitim

Yükselen Eğitim Sistemi: Polonya

Social Progress Imperative eğitim sistemleri üzerine araştırmalar yapan ve ülkelerin çeşitli eğitsel özelliklerine göre puanlama yaparak  ülkeleri sıralayan bir kuruluş. 2012 yılında yaptığı araştırmalar sonucunda dünyada en iyi ilk 10 eğitim sistemi şu şekilde sıralanmıştı:

  1. Finlandiya
  2. Güney Kore
  3. Hong Kong
  4. Japonya
  5. Singapur
  6. Birleşik Krallık
  7. Hollanda
  8. Yeni Zelanda
  9. İsviçre
  10. Kanada

ancak. 2015 yılı ülke sıralamalarını yayınladığında ilk 10 içerisinde önemli bir şey gördük POLONYA. Bu ülke yavaş yavaş ama emin adımlarla ilk 10 içerisinde yerini almış durumda. Bizde kısaca Polonya eğitim sistemine bir göz atalım istedik. Ayrıca listede Finlandiya gibi bir Eğitim ülkesini de 4. sıraya yerleştirmiş durumda. Yeni ilk 10 ise:

  1. Güney Kore
  2. Japonya
  3. Singapur
  4. Hong Kong
  5. Finlandiya
  6. Birleşik Krallık
  7. Kanada
  8. Hollanda
  9. İrlanda
  10. Polonya

Polonya eğitim sistemi ülkenin Avrupa Birliğine girmesinden sonra önemli değişiklikle geçirmiş ve standartları Avrupa standartlarına uygun hale getirilmiştir. The Economist dergisi de Polonya’yı Avrupa’nın en iyi 4. ve Dünyanın da en iyi 10. eğitim sistemine sahip ülkesi seçmiş durumda. 20. yüzyıl başlarından itibaren okul öncesi eğitime başlayan Polonya özellikle okul öncesi ve ilkokul seviyesindeki eğitim ile ön plana çıkıyor. Polonya’da öğrenciler 19 yaşında orta öğrenimi bitirip matura sınavına girerler ve Matura Sertifikası (Swiadectwo Dojrzalosci) almaya hak kazanarak üniversitelere yerleştirmeleri yapılır.

farklı bir uygulamada öğretmenler için geliştirilmiştir, hükümet 2007 yılında öğretmenler için yeni bir ücret sistemini yürürlüğe koydu. Daha önce öğretmenler, girdikleri ders saati ve meslekteki kıdemlerine göre ücret almaktaydılar. Yeni sistemde belirlenen ölçütler; öğretmenden beklenen görevler, bu görevleri yerine getirmesi için nelere gereksinimi olduğu, hangi sonuçlara ulaştığı, ve mesleki yeterlik ve deneyimi olmuştur. Yeni sistem aynı zamanda, öğretmenin evine yakın okul seçmede ve çok iyi sonuçlara ulaşan okullarda prim ödenmesi konularında esneklik getirmiş bulunmaktadır. (egitimpedia)

Yapılan iyileştirmeler, okul öncesi eğitime verilen büyük destek ve sağlam temelleri ilkokulda atma şeklinde başlayan reformlar Polonya’yı en iyi ilk 10 eğitim sistemi arasına sokmayı başardı. Umarız bizim ülkemizde kısa sürelerde ilk 10 içerisine girecek hamleler yaparak beklenen büyük sıçramayı gerçekleştirir.

 

 

Daha Fazla Göster

Hikmet Tutaysalgır

Eğitimin ve Teknolojinin buluştuğu noktada tüm Eğitimci, Öğrenci ve Eğitim Teknolojisi severlere dünyadaki gelişmeleri aktarmak ve faydalanmalarını sağlamak amacıyla yola çıkmış bulunmaktayız. - Blog Yazarı - Eğitim Teknoloğu - Lego Robotik Eğitmeni - Fatih Projesi Öğretmen Eğiticisi - Google Certified Educator - Microsoft İnnovative Educator

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Translate »
error: Content is protected !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi Okumaya Devam Etmek İçin Lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatınız veya Reklam Engelleyicisi Olmayan Başka Bir Tarayıcıdan Giriş Yapınız.