Eğitsel Oyun

MineCraft Eğitim Sürümünde Güncellemeler

2016 yılı içerisinde 50 ülkede 11 dilde kullanıma sunulan Minecraft Education Edition sürümü ( Eğitim Sürümü ) 50 bin öğrenci ve eğitimcinin katılımıyla oluşturulmuştu. Üzerinden geçen yaklaşık 1 yıl içerisinde çeşitli güncellemeler geldi. Bu yazımızda kısaca Minecraft Eğitim sürümü hakkında bilgilendirme ve güncellemeleri paylaşacağız.

Dünyada en çok oynanan oyunlardan biri olan Minecraft küplerle çeşitli tasarımlar yapmanızı sağlayan 3 boyutlu oyundur. Programın ilk sürümleri Markus “Notch” Perssontarafından geliştirilmiştir. Kısaca çeşitli tasarımlar yapabileceğiniz oyunda örneğin bir bina veya köprü tasarlayabiliyorsunuz. Eğitim sürümünde ise durum biraz daha farklı eğitimciler sınıflar oluşturup öğrencileri ile birlikte olup aynı zamanda ekosistemi takip edebiliyorlar ayrıca örneğin 40 öğrenci birlikte bir binanın tasarımında birlikte çalışabiliyorlar. Bu durum öğrencilerin birlikte uyum içinde çalışabilme yeteneğini de geliştirebiliyor.

Eğitim sürümü için verilen güncellemeleri ise şu şekilde:

– Komut Blokları, oyuncuların Minecraft komutlarını etkinleştirilmiş bloklara oyunun içindeyken eklemelerini sağlıyor. Işınlama istasyonları oluşturma, öğe verme, hava durumunu değiştirme gibi birçok şey yapabilirsiniz.

– Eğitimci odaklı özellikleri kullanmak için Eğitim Sürümü’ne Worldbuilder yeteneği getirdik. Kullanım kolaylığı için bu komutu /wb olarak kısalttık; ayrıca, envanterinizi boşaltmak için /clear ve koordinatları görüntülemek için /position gibi kullanabileceğiniz başka kısaltmalar da ekledik.

-Eğitimcilerin öğrenmenin izlenmesini sağlayan ve destekleyen mevcut ikili durumları kullandıklarını, ancak oyun deneyimini kolaylaştıracak daha fazla olanak istediklerini öğrendik. Bugünden başlayarak, hava durumu, lava ve TNT gibi yıkıcı öğeler, kalabalıklar, sohbeti sessize alma ve sessizleştirilemeyen dünya için yeni denetimler içeren güncellenmiş Derslik Modu’nu yükleyebilirsiniz.

Minecraft: Eğitim Sürümü’nü kullanmak için bir başlangıç dersi denemek isterseniz, education.minecraft.net adresinde eğitimcilerin hazırladığı örnek dersleri inceleyebilirsiniz. Son olarak öğrencilerinizle deneyebileceğiniz on yeni fikirle yazımızı tamamlıyoruz:

1) Mimarlık: Kod Oluşturucusu’nu kullanarak, Taipei 101 veya Burç Halife gibi dünyanın tanınmış gökdelenlerini yeniden oluşturabilirsiniz. Ajan binayı yaparken öğrencileriniz çevresinde alan düzenlemesi yapabilir.

2) Sanat Tarihi: Öğrencilerin gruplar hâlinde çalışarak Mondrian, Monet, Picasso, Warhol gibi sanatçılardan esinlenerek ev tasarımı yaptığı bir topluluk oluşturun.

3) Matematik: Belirli özelliklere sahip bir ev yapın, çalışma sırasında maliyetlerin kaydını tutun. Oyundaki farklı blok tipleri için maliyet belirleyin, öğrenciler binayı belirli bir bütçeye göre tamamlasınlar.

4) Fen: Tarım çalışmaları yapın; öğrencilerinizden Kod Oluşturucusu’nu kullanarak tarım programları oluşturmalarını isteyin. Belli değişkenleri değiştirerek bunun ekinlerin büyümesini nasıl etkilediğini gösterin.

5) Kompozisyon: Basit şiirler yazdırın; öğrencileriniz şiirlerini tamamlayan görsel öğeler oluştursun, arkadaşlarının inceleyerek gezebilmeleri için önüne tabelalar koyarak “görsel şiir” yaratsınlar.

6) Yabancı Dil: Minecraft’de dili yabancı bir dile geçirip, öğrencilerinizden bir topluluk oluşturmalarını isteyin; çalışırken yalnız bu ikinci dili kullanarak sohbet etsinler, bu dilde NPC ve tabelalar kullansınlar.

7) Bilişsel Düşünme: Daha hızlı oluşturmalarına yardımcı olan döngü ve yinelemeler (ör. çatı yapımı, tünel kazma için) kullanarak Kod Oluşturucusu ile programlar geliştirin.

8) Topluluk: Evlerine götürüp ailelerine Minecraft’de ev yapımı ya da değerli kaynakların madenciliği gibi basit görevlerin nasıl yapılacağını öğretmeleri için dünyalarında basit öğreticiler oluşturun.

9) Proje Planlama: Öğrencilerinizden Minecraft ile yeniden hazırlanabilecek içerik önermelerini ve bu içeriği ilerideki dersler için nasıl değiştirdiklerini göstermek için oluşturup, yazmalarını isteyin.

10) Edebiyat: Okumakta oldukları bir kitabın geçtiği yer ve zamanı oluşturun; tartışma sorularını yanıtlamak ya da kitap ile onların dünyaları arasında bağlantı kurmak için tabela, afiş, panolar kullanın.


Daha Fazla Göster

Hikmet Tutaysalgır

Eğitimin ve Teknolojinin buluştuğu noktada tüm Eğitimci, Öğrenci ve Eğitim Teknolojisi severlere dünyadaki gelişmeleri aktarmak ve faydalanmalarını sağlamak amacıyla yola çıkmış bulunmaktayız. - Blog Yazarı - Eğitim Teknoloğu - Lego Robotik Eğitmeni - Fatih Projesi Öğretmen Eğiticisi - Google Certified Educator - Microsoft İnnovative Educator

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Translate »
error: Content is protected !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi Okumaya Devam Etmek İçin Lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatınız veya Reklam Engelleyicisi Olmayan Başka Bir Tarayıcıdan Giriş Yapınız.