Bloom Taksonomisine Göre Eğitsel Uygulamalar

Chicago Üniversitesi profesörü, Benjamin Bloom’un ‘Eğitsel Hedeflerin Taksonomisi’ olarak açıkladığı çalışma ile uzun yıllar eğitim sisteminde öğrencilerin algı ve öğrenme yapılarını geliştirerek üst düzeye çıkarılmak üzere yararlanılmıştır. Bloom öncelikle her öğrencinin algı yapısının farklı olduğunu bilerek okul, kurs gibi toplu eğitim verilen yerlerde bu farklılığın etkilerini en aza düşürmek ve bunu çocuk,aile,toplum için faydalı hale getirmek üzere çalışmalara başlamıştır. Bloom modelini oluşturan temel şey; öğrenciye etki eden kişisel algılama farklılıklarını kontrol altında tutarak öğretimin niteliğinin kontrol edilebilmesidir. ( bilgiustam )

Bu doğrultuda hazırlamış olduğu bireylerin düşünme seviyeleri; Bilgi, Kavrama, Uygulama, Analiz , Sentez , Değelendirme gibi aşamalara ayrılmıştır. Bloom’un taksonomisi üzerine çalışmalar yapan Andrew Churches ise bu aşamaları günümüze uyarlayarak taksonomiye uygun eğitsel uygulamaları bir araya getirmiştir. Bunlara ise Bloom’un Dijital Taksonomisi adını vermektedir.

Bloom’un Dijital Taksonomi Eğitsel Uygulamalar

Aşama aşama eğitsel uygulamalar verilmiştir. Birçok uygulamanın maalesef Türkçe versiyonları yok fakat kullanmak için de çok fazla ingilizceye gerek olduğunu düşünmüyorum.

Bilgi,

Kavrama,

Uygulama,

 

Analiz ,

Sentez ,

Değelendirme,

Exit mobile version