Teknoloji Bağımlılığı: Nasıl Başlar, Nasıl Biter?

Teknoloji Bağımlılığı: Nasıl Başlar, Nasıl Biter?

Sunum Sahibi: Prof. Dr. Kültegin Ögel

 İnterneti kontrollü kullanmayı öğrenmeliyiz. Hayatımızdan tamamen çıkaramayız.
 Kullanım :
 Sorunlu Kullanım : Önleme
 Zararlı Kullanım : Müdahale
 Bağımlılık : Yoğun müdahale
İnterneti kullanma konusunda sorun varsa bunu fazla büyümeden önlemenin yoluna gitmeliyiz. Eğer internet zararlı amaçlarla kullanılıyorsa bunu engelleme adına müdahale edilmeli. İnternet bağımlılığı varsa artık ciddi anlamda yoğun bir müdahale gerekiyor.
 İnternet bağımlılığından birini kurtarmak için önce;
1. Kişinin bir sorun olduğunun farkına varması, bırakma/kontrol etme yönünde kendine güvenmeye başlaması gerekir. Öncelikle bağımlı olduğunu kabul etmesi gerekiyor. Hollanda’da bu tür bağımlıları kurtarmak için açılan bir klinik başvuru olmamasından dolayı kapandı. Bağımlılar var fakat bağımlı olduklarını kabul etmiyorlar.
2. İnternet bağımlılığını bırakmaya karar verip bıraktıktan sonra o kişinin toplumsal ve kişisel beceriler kazanması lazım (Reentegrasyon).
3. Aile terapisi yapılmalı:
 Herkes değişecek: Çocuğunu internet bağımlılığından kurtarmak isteyen ebeveyn de özellikle evde ekran karşısına geçmeyecek, bu konuda kötü örnek olmayacak. Mümkün mertebe internet ve bilgisayarla ilgili işlerini eve getirmeyecek.
 Ateşkes: Güç çocukta olmamalı. Çocuk evde istediği gibi davranamamalı. Evde her şey çocuğun istediği şekilde ayarlanmamalı. Böyle bir gücü, hiçbir çocuk kendi rızasıyla bırakmak istemez.
 Yeni yaşam kuralları: Aile içinde bazı kurallar belirlenmeli.
 Sanalizm sözleşmesi: İnternet ile ilgili çocuğun dikkat etmesi gereken hususlar karşılıklı konuşarak belirlenmeli, anlaşmaya varılmalı.
 Müdahale:
4. Farmakoterapi. En son olarak ta stresi azaltmak için ilaç kullanılabilir. Duruma göre.

Derleyen: Ömer KOCA 

Exit mobile version