Eğitim TeknolojisiÖzel Eğitim

Az Görenler İçin Etkileşimli Tahta Uygulaması

Bu yazımızda Engelli öğrencilerden arada kalan AZ GÖREN öğrenci grubu için tasarlanmış bir uygulamadan bahsetmek istiyorum. Görme engelli bireyler için ülkemizde ayrıca tahsis edilmiş eğitim kurumları mevcut ve onlar için kabartma kitaplar ve kabartmaya yönelik diğer materyaller temin edilebilmekte. Ama az gören öğrenciler ne görüyor ne görmüyor iki arada bir derede kalmış bireyler.

az-goren-ogrenciler-icin-etkilesimli-tahta-uygulamasi-egitimteknolojinet11

Bu öğrenciler yakınlarındaki nesneleri görebilmekte TV yada Bilgisayarı çok yakından izleyip kullanabilmekte ama sınıf ortamında tahtayı göremedikleri için yaşıtlarından dez avantajlı duruma düşmektedirler. Bu dez avantajlı durumu onlar adına ortadan kaldırmak için okullarımızda mevcut olan etkileşimli tahtaların görüntüsünü yerel network üzerinden tabletlerine aktaran ve o görüntüyü istedikleri kadar büyütüp hiçbir ayrıntıyı kaçırmayacak şekilde ve istedikleri zaman resim kaydı alabilecek bir model uygulandı.

Düz mantıkla baktığımız zaman uzak masa üstü uygulaması ( Teamviewer,real VNC, Google Uzak masa üstü) gibi gözükmekte ama bu işlemlerin bir çoğu için internet ortamı gerekmektedir ve yönetimsel olarak birbirleri ile farklılar göstermektedir.

Bu çalışmayı yaparken kullandığım program REAL VNC Enterprise editon… diğer VNC versiyonlarından farkı ne derseniz TCP üzerinde yerel network üzerinde de çok hızlı bir şekilde çalışıyor olması.

Diğer versiyonları Real VNC Connect direk User name ve şifre ile oluşturulan bir grup içinde internet ortamında kullanılıyor. ve ücretsiz. Bunun Yönetimsel fonksiyonlarını içeren Real VNC Server ücretli ve gene internet ihtiyacı duyuluyor.  Siz hangisini isterseniz kullanabilirsiniz.

Videodaki çalışmada enterprise versiyonunu denen sürümü modunda kurduk ve çalışmanın etkilerini inceledik çok başarılı bir sonuç elde ettik. Enterprise sunucu sürümünü Akıllı tahtaya kuruyoruz. VNC viewer  ( İzleyici) programınında hangi cihazdan bağlanıp görüntüyü izleyeceksek ona kuruyoruz. Video da hem ios (ipad) hem Android tabanlı 2 cihaza kurduk ve ikisini aynı anda sisteme bağlayarak kullandık.

Burada amaç akıllı tahtanın EBA,video sunu gibi özellikleri değil direk olarak antropi tarzı beyaz tahta uygulamasını sürekli kullanıp az gören öğrencilerinden beyaz tahtadan faydalanmasını sağlamak. Öğretmene hiçbir ek zahmet getirmeyen sadece beyaz tahta yerine etkileşimli tahtayı kullanacak power tuşuna basması yeterli.

Bazıları bunu V-Classla aynı olduğunu sanabilir. Ama tamamen farklı V-classta tahta görüntüsü resmi çekilerek istenilen öğrencilerin tabletlerine yakalanmış ekran görüntüsü gidiyor canlı olarak takibe henüz müsaade etmiyor. Bu çalışmada hem öğretmen hem öğrenci büyük bir haz alacak diye umuyoruz .İnşallah sınıflarında az gören öğrenci bulunan öğretmenlerimiz bu uygulamayı okullarında hayata geçirirler.

Hazırlayan: Cihangir Koyuncu

Çalışmayı hayata geçiren Cihangir Koyuncu Beyefendiye böyle faydalı bir çalışma yapmasından dolayı çok teşekkür ederiz. Umarım az gören öğrenciler bu sayede eğitimlerine daha kolay devam edebilirler. Ayrıca bu çalışman özel eğitim gerektiren okullarda da bir an önce kullanıma geçirilerek öğrencilerimizin daha sağlıklı bir şekilde eğitimlerine devam etmelerine olanak sağlar. Uygulama videosunu yazımızın devamından izleyebilirsiniz.

Daha Fazla Göster

Hikmet Tutaysalgır

Eğitimin ve Teknolojinin buluştuğu noktada tüm Eğitimci, Öğrenci ve Eğitim Teknolojisi severlere dünyadaki gelişmeleri aktarmak ve faydalanmalarını sağlamak amacıyla yola çıkmış bulunmaktayız. Bilsem Öğretmeni - Blog Yazarı - Eğitim Teknoloğu - Lego Robotik Eğitmeni - Fatih Projesi Öğretmen Eğiticisi - Google Certified Educator - Microsoft İnnovative Educator

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Translate »
error: Content is protected !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi Okumaya Devam Etmek İçin Lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatınız veya Reklam Engelleyicisi Olmayan Başka Bir Tarayıcıdan Giriş Yapınız.