Eğitim Teknolojisi

Bilsem Nedir?

Bilim ve Sanat Eğitim Merkezi (Bilsem) Nedir? Bilsem’e nasıl hazırlanılır?

Yetenekli ve/veya zeki çocuklara sahip anne-babaların en merak ettiği sınavlardan biri olan Bilsem nedir? Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri olarak tanımlanan Bilsem, kendi yaş grubundaki çocuklara göre belli bir ya da birkaç alanda daha başarılı ve yetenekli olan öğrencilerin belirlenmesini sağlayan sınavdır. Bu sınavda başarılı olan çocuklar, örgün öğretimdeki derslerini aksatmayacak zamanlarda Bilsem okullarında eğitim alarak bireysel yeteneklerini güçlendirme ve geliştirme imkanı bulurlar.

Bilsem Nedir?

Bilsem: Resim, müzik ya da genel yetenek gibi alanlarda yaşıtlarına göre daha farkedilir özellikleri olan çocukların kendilerini nitelikli biçimde geliştirmelerine rehberlik süreci başlatan sınavdır.  Bu sınavda kendilerini deneme imkanı bulan çocuklar, geleceklerinin temelini daha sağlam atma şansına erişirler.

Bilsem Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bilsem süreci temelde 2 aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalardan ilki için öğretmen faktörü en önemli kıstastır. Öğretmenleri tarafından yetenekleri fark edilen öğrenciler Bilsem’e aday gösterilir. Ardından, öğretmenin kılavuzluğu ile MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi’nin Halk Bankası, Vakıfbank ya da Ziraat Bankası’nda bulunan hesaplarına kurumsal tahsilat programı vasıtasıyla ödeme gerçekleştirilir.

Not: 2019 yılında Bilsem için herhangi bir kayıt ücreti istenmemiştir. Bu sene de ücretsiz olması beklenmektedir.

Süreci takiben, velilerin ve öğretmenlerin sınav tarihlerinin duyurusunu takip etmesi gerekmektedir. Bu tarihler, MEB’in sitesinde duyurulmaktadır.

Sınav takvimini öğrenen öğrenciler, belirtilen zamanda sınava tabii tutulurlar. Bilsem sürecinin ikinci aşaması olan grup tarama sınavları sonucunda belirlenen öğrenciler, bireysel yetenek ve becerileri doğrultusunda bir değerlendirme sürecine dahil edilirler.

Bilsem’e nasıl hazırlanılır?

Bilsem’de Nasıl Eğitim Verilir?

Bilsem’e kaydı yapılan öğrenciler aşağıdaki alanlarda düzenlenen eğitim süreçlerine dahil edilirler:

  • Uyum
  • Destek
  • İletişim
  • Takım Halinde Çalışma
  • Öğrenme Metodları
  • Problem Çözme
  • Bilimsel Araştırma
  • Yabancı Dil
  • Bilgisayar Bilgisi
  • Sosyal Etkinlik
  • Bireysel Becerilerin Farkındalığı
  • Bireysel ve Özel Yeteneklerin Desteklenmesi ve Geliştirilmesi
  • Proje Üretme ve Yönetme Süreci

Bilsem eğitimlerinde öğrencinin herhangi bir sabit bitirme süresi yoktur. Her öğrenci, öğrenme hızı ölçüsünde Bilsem sürecini şekillendirir. Öğrencilerin performansına ve yetkinliklerine göre Bilsem süreci lise eğitiminin sonuna dek sürebilir. Bilsem süreci boyunca öğrenciler, kendilerini geliştirebilecekleri, proje üretip yönetebilecekleri yetkinlikler kazanırlar. Ayrıca her öğrencinin kendi becerileri ve özel yetenekleri doğrultusunda eğitim almasından dolayı, gelişim süreçleri sağlam temeller üzerine inşa edilir.

Bilsem Dersleri ile Okul Çakışır mı?

Bilsem eğitimleri ile okul derslerinin zamanları aynı olamaz. Yani, aslında hiçbir zaman okul ile Bilsem saatleri çakışmaz. Burada amaç, okuldan arta kalan zamanlarda Bilsem ile eğitim sürecinin desteklenmesidir.

Bilinmesi gereken bir başka konu ise devam zorunluluğudur. Bilsem sürecine devam eden öğrencinin devamsızlık hakkı en fazla % 30’dur. Yani bir dönemde öğrenci, mazeret göstermeden %30’un üzerinde devamsızlık yaparsa kaydı silinir ve Bilsem eğitimlerinden yararlanamaz.

Çocuğumu Bilsem’e Nasıl Hazırlarım?

Bilsem’e hazırlık ezbere bilgilerle yapılamaz çünkü bu sınavda öğrencilerin zihinsel becerileri ön plandadır. Bundan dolayı, öğrencilerin Bilsem’e hazırlanması için en mantıklı yol, zihinsel becerilerin gelişiminin desteklenmesidir.

Bu noktada, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sunulan Bilsem DEMO size fikir verecektir ancak ne yazık ki soru ve örnek sayısı kısıtlıdır.

Yine, aynı şekilde; Bilsem’de daha önce çıkmış sorulara bakarak fikir edinebilirsiniz. Bu sorulara hakim olmak, çocuğun karşısına ne tür soruların çıkacağına dair bir fikir verecektir.

Bilsem’e hazırlık uygulaması

Bunların dışında, Bilsem’de daha önce çıkmış sorulara çok benzeyen ve çözdükçe daha zor bir hale gelen alıştırmalar yapma fırsatı veren MentalUP’ı da deneyebilirsiniz. Her yıl binlerce öğrenci, MentalUP ile Bilsem’e hazırlanmaktadır.

MentalUP’ı ücretsiz dene!

Bilsem’e Hazırlık Sürecinde Ailenin Önemi

Özel yetenekli öğrencilerin Bilsem Sınavı’na Hazırlık sürecinde 3 sacayak vardır. Bunlardan ilki ve en güçlüsü öğrencinin kendisidir. Ardından gelen diğer 2 sacayak ise aile ve öğretmendir. Kendi yeteneklerinin farkında olan ve öğretmeni tarafından da fark edilen öğrenci için ailenin desteği çok önemlidir.

Aileler, öğrencinin Bilsem sürecine hazırlanması sırasında ona yeterli hareket alanını tanımalı ve kısıtlayıcı, aşağılayıcı ya da moral bozucu cümleler ve hareketlerde bulunmamalıdır. Bilsem’e hazırlanan öğrencinin psikolojik durumu kadar bedensel sağlığı da dikkatle gözetilmeli ve gerekirse bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Daha Fazla Göster

Hikmet Tutaysalgır

Eğitimin ve Teknolojinin buluştuğu noktada tüm Eğitimci, Öğrenci ve Eğitim Teknolojisi severlere dünyadaki gelişmeleri aktarmak ve faydalanmalarını sağlamak amacıyla yola çıkmış bulunmaktayız. Bilsem Öğretmeni - Blog Yazarı - Eğitim Teknoloğu - Lego Robotik Eğitmeni - Fatih Projesi Öğretmen Eğiticisi - Google Certified Educator - Microsoft İnnovative Educator

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Translate »
error: Content is protected !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi Okumaya Devam Etmek İçin Lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatınız veya Reklam Engelleyicisi Olmayan Başka Bir Tarayıcıdan Giriş Yapınız.