Stem

Bir Maker Atölyesi Nasıl ve Neler Olmalı?

Artık çevremizde birçok okula ve eğitim amaçlı çalışan derneklere maker atölyeleri kurulmaya başlandı. Bu ivmeyi yakın zamanda hemen hemen tüm okullarda görmek mümkün olacak. Stem ve Steam eğitiminin en önemli parçası olan maker atölyeleri nasıl ve bu atölyelerde neler olmalı bu yazımızda sizlerle paylaşmak istiyoruz.
maker-atolyesi-egitimteknolojinet

Öncelikle yaş gruplarına göre sınıflandırmalar yapıp malzemeleri ona göre yerleştirmek en önemli öncelik olmalı. Bunun yanında yer olarak ise içinde lavabosu ve bolca prizin bulunduğu bir mekan da ikinci öncelik olabilir. Bunların yanında alan sıkıntısı mevcut ise bilgisayar sınıflarının bir bölümü maker atölyeleri için hazırlanabilir çünkü birçok maker aracını bilgisayara bağlamak durumundayız örneğin 3D yazıcı böylece ayrıca bir bilgisayar taşıma sıkıntısı da olmaz.

maker-atolyesi-egitimteknolojinet5

Yaş grupları küçük olan okullar öğrencilerinin rahatlıkla parçaları bulabileceği ve organize edebileceği çekmeceli dolapları atölyelerine bolca koyarak parçaların yerli yerinde olmasını sağlayabilir ayrıca küçük çocuklar daha çok hareket edecekleri için onlara ortada geniş bir alan bırakmakta fayda var. Küçük çocuklar ile çalışırken silikon tabancası, makas ve diğer çocuklara zarar verme ihtimali olan malzemelerin de sabit bir yeri, masası olmalı ki hem görevliler o bölgede çocuklara yardımcı olabilir hem de çocukları daha rahat kontrol altına alabilirsiniz. Ayrıca en önemli malzemelerden bir tanesi de koruyucu gözlükler hem küçük hem de büyük yaş grupları için atölyelerde mutlaka gözlükler olmalı.

maker-atolyesi-egitimteknolojinet4

Yaş grubu olarak daha büyük öğrencilerin olduğu maker atölyelerinde ise daha çok masa, sandalye ve masalara sabit prizler olması atölyedekilerin işlerini kolaylaştıracaktır. Büyük yaş grupları örneğin lehim işlerini yaparken geniş masalara ve yakınlarında prizlere ihtiyaç duyarlar. Lehim tabancaları ve tablaları için sabit yerlerde hazırlanırsa çok daha güvenli bir yer hazırlanmış olur. Ayrıca bilgisayarları da unutmamak gerek özellikle kullanılan araç gereçlerin kontrol programları yakındaki sabit bilgisayarlarda mutlaka yüklü olmalı ve kolaylıkla erişebilecek bir yerde olmalı. Bunların yanında 3D yazıcı için özel bir alan ayrılmalı çünkü 3D yazıcılaın baskıları uzun sürebiliyor bu sebeple çalıştırılıp bırakılacak bir alanları daha sağlıklı çalışması açısından önemli olacaktır. Maker atölyesi nasıl olmalı sorusunun cevabını vermeye çalıştık şimdi de biraz bir maker atölyesinde neler olmalı sorusunun cevabını vermeye çalışalım.

maker-atolyesi-egitimteknolojinet2

Bir maker atölyesi nasıl yaş gruplarına göre dizayn edilmesi gerekiyorsa içindeki kullanılacak malzemelerde yaş gruplarına göre dizayn edilmeli.

Küçük yaş grupları için olan genellikle:

  • Kağıt-karton-makas-yapıştırıcı-boyalar-ve diğer kağıt türevleri
  • Yaş grubuna uygun legolar
  • little bits
  • Makey ve Makey makeyler
  • Kartondan veya diğer malzemelerden sanal gerçeklik gözlükleri
  • Temel programlama öğretmek için kullanılan mini robotlar
  • 3D yazıcı
  • Pipetler-dil çubukları-şişe kapakları-lastik
  • Birçok çeşidini bulabileceğiniz lego benzeri yapbozlar

Büyük yaş grupları için ise:

  • Lego minstrom EV3
  • Arduino çeşitleri – uno-mega vs.
  • Raspberry pi
  • Arduino ve raspberry uyumlu sensör kitleri
  • 3D yazıcı
  • Yukarıda bahsetmiş olduğumuz teçhizatın bilgisayar ve tablet programları
  • Tasarım ve düzenleme yapabilmek için gerekli bilgisayar ve tablet programları
  • Fotoğraf makinesi ve kamera
  • Yapmak istenilen şeyle ilgili aklınıza ne geliyorsa…

Maker atölyesi kurmak ve burada birşeyler üreten çocukları toplamak çok önemli bir konu. Bireyin kendi kendine bir şeyleri ortaya çıkarmanın güzelliğini gördükçe bu durum bireyi daha yeni şeyler keşfetme ve denemeye itecek ve sürekli bir şeyler yapma, ortaya çıkarma isteği ülkemizin geleceğinde çok önemli rol oynayacaktır.

maker-atolyesi-egitimteknolojinet6 maker-atolyesi-egitimteknolojinet7 maker-atolyesi-egitimteknolojinet8 maker-atolyesi-egitimteknolojinet9

Daha Fazla Göster

Hikmet Tutaysalgır

Eğitimin ve Teknolojinin buluştuğu noktada tüm Eğitimci, Öğrenci ve Eğitim Teknolojisi severlere dünyadaki gelişmeleri aktarmak ve faydalanmalarını sağlamak amacıyla yola çıkmış bulunmaktayız. Bilsem Öğretmeni - Blog Yazarı - Eğitim Teknoloğu - Lego Robotik Eğitmeni - Fatih Projesi Öğretmen Eğiticisi - Google Certified Educator - Microsoft İnnovative Educator

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Translate »
error: Content is protected !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi Okumaya Devam Etmek İçin Lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatınız veya Reklam Engelleyicisi Olmayan Başka Bir Tarayıcıdan Giriş Yapınız.