Eğitim Teknolojisi

eTwinning Projesi Nedir?


eTwinning, iletişim kurmak, işbirliği yapmak, projeler geliştirmek, paylaşmak; kısacası Avrupa’daki en heyecan verici öğrenme topluluğunu hissetmek ve bu topluluğun bir parçası olmak için, Avrupa ülkelerindeki katılımcı okullardan birinde çalışan öğretmenlere yönelik bir platformdur.

eTwinning, iletişim kurmak, işbirliği yapmak, projeler geliştirmek, paylaşmak; kısacası Avrupa’daki en heyecan verici öğrenme topluluğunu hissetmek ve bu topluluğun bir parçası olmak için, Avrupa ülkelerindeki katılımcı okullardan birinde çalışan öğretmenlere yönelik bir platformdur. Son zamanlarda Milli Eğitim Müdürlüklerinden okullara eTwinning projeleri yapmaları yönünde yazılar gelmekte ve öğretmenlerde bu yazılara istinaden projeler yapmaya veya projelere katılmaya çalışmaktadırlar. Bu süreç biraz sıkıntılı şekilde başlamakta, öğretmenler tam olarak resmi yazı doğrultusunda hareket etmekte ve projeler amacına ulaşmadan sanki bir görevmiş gibi yapılmaya çalışılıp kapatılmaktadır. Öncelikle bu durumun böyle olmadığı eTwinning projelerinin gönüllülük esasına dayalı ve okul derslerimizle de entegre edebileceğimiz şekilde seildiğinde çok daha faydalı olabileceği düşünülerek katılımı sağlanmalıdır. Sorular aldığımız birçok öğretmenden eTwinning projelerini zorunluluk olarak gördüğü bu sebeplede derslerini yetiştirme kaygısı da duyduğu için öğrencileriyle proje faaliyetlerini yapıyormuş gibi yapıp fotoğrafladıklarını öğreniyoruz.

Gönüllülük Esastır…

eTwinning projeleri dediğimiz gibi zorunlu değil, gönüllü bir şekilde yapılacak bir proje türü ve aynı zamanda derslerimizle de entegre edildiğinde, derslerimizi farklı yöntem ve şekillerle işleme avantajını bizlere sağlamaktadır. Nicelik değil niteliğin ön plana çıktığı bir etkinliktir. Yazımızn başında da belirttiğimiz gibi önemli bir öğretmen topluluğu olan eTwininning sitesi www.etwinning.net şeklindedir. Milli Eğitim Bakanlığının etwinning.meb.gov.tr adresinden de projelerle ilgili bilgi almak ve il koordinatörleri listelerine ulşamak mümkün. Her işte olduğu gibi eTwinning projelerinde de eğer yapmak istiyorsanız derslerinizle entegre bir şekilde yürütebileceğiniz bir projeye öncelikle dahil olup proje nasıl yürütülüyor, derslere nasıl entegre ediliyor ve aktiviteler nasıl yapılıyor konularında bilgi saihibi olmak için bir projeye dahil olun. Dahil olduğunuz proje aktivitelerini proje kurucusunun yönergeleri doğrultusunda yaptıktan sonra bir sonraki dönem veya yıl isterseniz kendi proje fikirlerinizi hayata geçirebilirsiniz. Yabancı dil konusunda sorununuz yok ise yerel ortakların haricinde yabancı ortaklarında olduğu uluslararası bir eTwinning projesine dahil olarak proje aktivitelerini yapabilirsiniz.

Projeleri yönergeler doğrultusunda tamamladıktan sonra işin bir de projelerinizin ödüllendirildiği “Kalite Etiketleri” kısmına. Bu aşamada https://www.etwinning.net/tr/pub/recognition/etwinning-national-quality-lab.htm kısmında Türkçe olarakta anlatıldığı gibi veya aşağıdaki başlıklarda projenizi anlatmanız gereken bir başvuru formunda her öğretmen ortak olsa da kendi projesini , yaptıklarını ve projeye katkılarını anlatacak. Proje başvurusunu bu şekilde tamamladıktan sonra eğer yabancı ortak okulunuz var ve başvurunuzu ingilizce olarak yapmış iseniz Avrupa kalite etiketi alabilirsiniz yok eğer yabancı ortak okulunuz yok ve ulusal bir proje de ortak iseniz ulusal kalite etiketi alabilirsiniz. Başvurunuzun nasıl değerlendirildiği öğrenmek istiyorsanız da eTwinning projeleri kalite etiketi değerlendirme kriterlerini Buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Kalite Etiketi Kriterleri

  • ORTAK OKULLAR ARASINDA İŞBİRLİĞİ
  • TEKNOLOJİ KULLANIMI
  • ONUÇLAR ETKİLERİ VE BELGELENDİRME
  • EĞITIMSEL YENILIKÇILIK VE YARATICILIK
  • RETİM PROGRAMI İLE BÜTÜNLEŞME

eTwinning Platformu

eTwinning Platformu 3 bölümden oluşuyor diyebiliriz kısaca 1. bölüm siteme giriş yaptığınız, üye olduğunuz bölüm. Burada platformla ilgili genel haberler, duyuruları takip edip görebilirsiniz.

 

2. Bölüm üyelik yapıp sisteme giriş yaptığınızda karşınıza çıkacak size özel kişisel sayfanız olan eTwinning Live. Facebook Profiliniz gibi düşünebilirsiniz. Bu bölümde meslektaşlarınıla arkadaş olabilir, yapılan etkinliklere katılım sağlayabilir, proje duyurularını görebilir, çeşitli konularda açılmış grupları takip edebilir, Erasmus projeleri veya diğer projeler için ortak arama ilanlarını inceleyebilir ve mesleki gelişiminiz için hizmetiçi eğitim faaliyetlerini görebilirsiniz.

3. Bölüm ise bir projeye dahil olduğunuz da size açılacak olan, proje aktivitelerini yürütebileceğiniz proje sayfası adını verebileceğimiz Twinspace bölümü. Katıldığını projelerinizin her türlü paylaşımlarını, aktivitelerini buradan yürüteceksiniz.

Son olarak bir bölüm değil ancak proje sayfalarından birini de örnek olarak göstermek istiyorum.

Görselleri takip ettiğiniz genelden özele doğru eTwinning platformu için sizlere özet bir anlatım yapmaya çalıştım. Karışık gibi gelse de bir kaç defa girip, proje yapmaya başlayınca çok rahat geliyor. Bir sonraki eTwinning yazımızda ise eTwinning projelerinde en çok işinize yarayacak uygulamalardan bahsedeceğiz.

Daha Fazla Göster

Hikmet Tutaysalgır

Eğitimin ve Teknolojinin buluştuğu noktada tüm Eğitimci, Öğrenci ve Eğitim Teknolojisi severlere dünyadaki gelişmeleri aktarmak ve faydalanmalarını sağlamak amacıyla yola çıkmış bulunmaktayız. Bilsem Öğretmeni - Blog Yazarı - Eğitim Teknoloğu - Lego Robotik Eğitmeni - Fatih Projesi Öğretmen Eğiticisi - Google Certified Educator - Microsoft İnnovative Educator

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Translate »
error: Content is protected !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi Okumaya Devam Etmek İçin Lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatınız veya Reklam Engelleyicisi Olmayan Başka Bir Tarayıcıdan Giriş Yapınız.