Bilgisayar

Güçlü şifreler nasıl oluşturulur?

Günümüzde, internet kullanıcılarının çok büyük çoğunluğunun en az bir e-posta hesabı, Facebook, Twitter gibi sosyal ağlara üyeliği mevcut. Bu hesapların güvenliğinin en önemli parçasını bu servislere girerken kullandığımız şifreler oluşturuyor. Şifrenizin tahmin edilebilirliği arttıkça hesabınızın güvenliği de  o derece azalıyor.

Çoğu kişi hatırlaması kolay olsun diye; doğum günü tarihini, telefon numarasını, ardışık sayıları şifre olarak kullanıyor. Kötü niyetli kişiler için bu şifreleri kırmak gayet kolaydır. Bu sebeple kırılması zor şifreler yaratmanız ve hesaplarınızda bu şifreleri kullanmanız şart.

Microsoft güçlü şifreyi şöyle  tanımlıyor.

Güçlü parola:

  • En az yedi karakter uzunluğundadır.
  • Kullanıcı adınızı, gerçek adınızı veya şirket adını içermez.
  • Tam sözcük içermez.
  • Belirgin biçimde önceki parolalardan farklıdır.
  • Aşağıdaki dört grubun her birinden karakter içermelidir:

Resim1 Güçlü şifreler nasıl oluşturulur?

Bu kurallara uygun şifre oluşturmaya çalışılırken yapılan en büyük hata oluşturulan şifrede tam sözcük kullanılması. Bu durum şifrenin kırılma ihtimalini artıran en büyük etkenlerden biridir. Hem bu kurallara uygun hem de hatırlaması kolay bir şifre oluşturmak için kolaylıkla hatırlayabileceğiniz bir cümleyi şifre haline getirebilirsiniz.

İşte size birkaç örnek:

-Sizin için anlamı olan bir veya birkaç kelimeyi şifreniz için kılavuz olarak kullanabilirsiniz.

Örneğin, “Güçlü şifre” sözcüğünü 9uc!u$1fr3 haline getirip şifre olarak kullanabilirsiniz.

-Kolay anımsanabilen bilgilerden bir eş anlamlı sözcük oluşturun. Örneğin, size anlamlı gelen bir ifade seçin, 13 Temmuz 2010’da mezun oldum gibi. Bu ifadeyi kılavuz olarak kullanarak, 13/tem,10dMzno!dm parolasını kullanabilirsiniz.

-Parolanızı, sevdiğiniz bir hobi veya sporla ilişkilendirebilirsiniz. Örneğin Ahşap boyamayı çok seviyorum ifadesi, kolayca A$pby@my!cks3vym haline gelebilir.

Şifreniz ne kadar güçlü olursa olsun yine de ele geçirilebilirler.

Bunu önlemek için:

Parolanızı anımsamak için bir yere yazmanız gerektiğini düşünüyorsanız, üzerinde şifre olduğuna dair herhangi bir ibare bulundurmayın ve güvenli bir yerde sakladığınızdan emin olun.

Sizin için önemli olan hesapların şifrelerini sevdiklerinizle ve tanımadığınız kişilerle paylaşmayın.

İnternet cafe gibi mekanlarda hesabınıza giriş yaptıktan sonra en kısa sürede şifrenizi değiştirin.

Her hesaba yeni bir şifre kullanmak zor geliyorsa hesap sayınıza göre 3-10 adet arasında şifre ezberleyip bunları kullanın. Burada dikkat etmeniz gereken nokta birbiriyle bağlantılı veya benzer servislerde farklı şifre kullanmanız gerektiğidir. Örneğin Facebook’a giriş için kullandığınız e-posta adresi şifrenizle facebook’a giriş için kullandığınız şifre birbirinden farklı olmalıdır. Bunun yanında aynı kullanıcı adı veya e-posta adresiyle üye olduğunuz forum ve benzeri yerlerde farklı şifreler kullanmaya özen gösterin.

Belirli aralıklarla şifrelerinizi değiştirin.

Mecbur kalmadığınız sürece şifresiz ağlara girmeyin. Bu ağlara bağlanmış kötü niyetli kişiler çok kolay bir şekilde şifrelerinizi ele geçirebilir.

Herhangi bir uygulama veya grup %100 çalıştığını iddia etse dahi sizi kimlerin engellediğini veya sizin kimleri engellediğinizi gösteremez. Facebook uygulama programlama arabirimi(API)  yaptığınız bu ayarları başkasının görmesine izin vermez.

 

http://windows.microsoft.com/tr-TR/windows-vista/Tips-for-creating-a-strong-password

Daha Fazla Göster

Hikmet Tutaysalgır

Eğitimin ve Teknolojinin buluştuğu noktada tüm Eğitimci, Öğrenci ve Eğitim Teknolojisi severlere dünyadaki gelişmeleri aktarmak ve faydalanmalarını sağlamak amacıyla yola çıkmış bulunmaktayız. Bilsem Öğretmeni - Blog Yazarı - Eğitim Teknoloğu - Lego Robotik Eğitmeni - Fatih Projesi Öğretmen Eğiticisi - Google Certified Educator - Microsoft İnnovative Educator

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Translate »
error: Content is protected !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi Okumaya Devam Etmek İçin Lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatınız veya Reklam Engelleyicisi Olmayan Başka Bir Tarayıcıdan Giriş Yapınız.