BilsemÖzel Eğitim

Üstün Yeteneklilerin Eğitiminde Müziğin Önemi

Başlığı yazdığım andan itibaren iki şey aklıma geldi. Birincisi üstün zekalı bireylerin eğitimi sırasında müzik nasıl kullanılmalı? İkincisi ise Müzik alanında üstün yeteneği olan bireylerin eğitimi nasıl olmalı? Bu iki soruyu da iki uzmanın da görüşüyle birlikte değerlendirdik.

Müziğin insanı rahatlattığı ve birçok sinirsel rahatsızlıklar içinde tedavi amaçlı kullanıldığı hepimiz tarafından bilinen bir gerçek. Okullarımızda da öğrencilerin rahatlaması, sınıf ortamında oluşan gerginliğin azaltılması amacıyla müziği kullansak ne kadar güzel olurdu değil mi? Derse başlamadan önce öğretmenlerimiz 5 dakika çocuklara müzik dinletse ve çocuklar gönüllerince 5 dakika eğlense ve sonra derse başlasalar…Eğitime böylece müziği biraz daha entegre etsek, çocuklar sadece müzik derslerinde şarkı söylemeseler daha eğlenceli bir okul olurdu. Böylece çocuklar okuldan kaçmak yerine okula daha istekli gelirlerdi.

Bu düşüncelerden sonra gelelim ilk sorumuz olan;

 Üstün zekalı bireylerin eğitimi sırasında müzik nasıl kullanılmalı?

Bu özelliğe sahip üstün yetenekli öğrenciler öncelikle ilgi, beklenti ve yetenek alanlarına, fiziksel özelliklerine göre alanlara ayrılmalı , gerek bireysel gerekse grup etkinliklerine yönlendirilmeli ve eğitim programları bu çerçevede hazırlanmalıdır. Bireysel eğitim verilen bu öğrenciler belli bir süre sonunda grup etkinliklerine de dahil edilmeli, enstrüman çalabilme, şarkı söyleme kazanımlarını grup içerisinde de kullanabilmeli ve üretkenliklerine, yaratıcılıklarına grup etkinliklerinde fırsat tanınmalıdır.

Müzik alanında üstün yeteneği olan bireylerin eğitimi nasıl olmalı?

Müzik alanında üstün yeteneği olan bireylerin temel özellikleri şu şekilde sıralanabilir.

  • Müzikal hafızaları ve ezgileri yineleme ( tekrarlama ) kabiliyetleri en üst düzeydedir.
  • Ritmik zekaları, duyguları ve ritm tekrar edebilme yetenekleri gelişmiştir.
  • Ezber yetenekleri gelişmiştir ve parçaları- şarkıları en ince detayına kadar hatırlama yeteneklerine sahiptirler.
  • Yaratıcı güce sahiptirler ve duydukları melodilerin farklı versiyonlarını hem ezgisel hem de ritimsel anlamda seslendirebilir ve çalabilirler.
  • Yeni melodiler üretebilme gücüne sahiptirler ve bu melodileri enstrümanlarına yansıtıp notaya dökebilirler.
  • Matematiksel düşünebilme yeteneklerinden dolayı enstrüman öğrenmede zorluk yaşamazlar.
  • Müziği ve müzik yazısını-dilini kolay öğrenir ve uygularlar.

Belirtilen bu özellikler doğrultusunda ülkemizde müzik alanında üstün yetenekli olan bireyler için konservatuvarlar, Güzel sanatlar liseleri ve Bilim ve Sanat Merkezleri en önemli eğitim kurumları olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kaynak: Bilim ve Sanat Merkezi Müzik Öğretmeni Gökay DİNÇER

Daha Fazla Göster

Hikmet Tutaysalgır

Eğitimin ve Teknolojinin buluştuğu noktada tüm Eğitimci, Öğrenci ve Eğitim Teknolojisi severlere dünyadaki gelişmeleri aktarmak ve faydalanmalarını sağlamak amacıyla yola çıkmış bulunmaktayız. Bilsem Öğretmeni - Blog Yazarı - Eğitim Teknoloğu - Lego Robotik Eğitmeni - Fatih Projesi Öğretmen Eğiticisi - Google Certified Educator - Microsoft İnnovative Educator

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Translate »
error: Content is protected !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi Okumaya Devam Etmek İçin Lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatınız veya Reklam Engelleyicisi Olmayan Başka Bir Tarayıcıdan Giriş Yapınız.