Eğitim

Eğitimde Yeni Konsept Yavaş Eğitim

Eğitimde Yeni Konsept Yavaş Eğitim

Fast Food endüstrisini eleştiren ve bunun yerine yerine yavaş yemek öneren kampanyayı duymuşsunuzdur. Peki “Yavaş Eğitim“i duydunuz mu?

Yavaş Eğitim Hareketi, çocukların nasıl öğrendiğini, sınav sonuçlarından daha fazla önemseyen bir anlayışa dayanıyor. İspanya’da eğitim uzmanı Joan Domenech Francesch’ın bu konu hakkında bir kitabı var.

Fransesch, müdürü olduğu okulda, 2004 yılından itibaren arkadaşlarıyla birlikte yenilikçi bir yaklaşım denemek için Yavaş Eğitim kavramını hayata geçirdi.

Yavaş Eğitim gerçek öğrenme süresi ile ilgili bir kavram

Joan Domenech Francesch: “Yavaş Eğitim konsepti, gerçek öğrenmeyi sağlayan süreyle ilgili bir kavram.
Her öğrenci, her çocuk, farklı tempolarda öğreniyor. İlgileri, kapasiteleri farklı. Öğrenme süresi bir sınıftaki 25 çocuğun hepsi için farklı oluyor.”

Aslında burada geleneksel kalıplardan farklı bir düşünce söz konusu. Fakat, çocuğunuz ileride ortaokula geçtiğinde ne yapacak? Belen Gallofre’in başlangıçta bu konuda şüpheleri vardı.

Belen Gallofre: “Kızım şimdi normal liseye gidiyor. 3 yaşından 12 yaşına kadar okul çantasında sandviçten başka bir şey taşımadı. Beden Eğitimi dersi olduğu günlerde de sadece eşofmanlarını taşıyordu. Hepsi bu. Eğer sokaklarda okula giden çocuklara bakarsanız gerçekten kitaplarla dolu çok ağır çantalar taşıdıklarını görürsünüz. Bu çok gerekli birşey değil.”

Yavaş Eğitim derslere daha az, öğrenmeye daha çok zaman ayırmayı öneriyor

Bu düşünce çoğulcu ve daha eşitlikçi bir öğrenme metodu sunuyor. Çocuklara yetersizlik duygusu hissettirmeden özel yeteneklerini geliştiriyor. Derslere daha az, öğrenmeye daha çok zaman ayırıyorlar.

Okulumuzda binanın içinde rahatça yapılabilecek çok çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Bu tür bir esneklik çocuklara, bilgiyi öğrenip ona her yerde sahip olabilecekleri bir ortamda olduklarını anlamalarında yardımcı oluyor. Sadece oku sıralarında elde kağıt kalem oturarak öğrenilmez. Öğrenmenin çok çeşitli yöntemleri vardır.

Bu düşünceyi geliştirmeyi deniyoruz. Okul bahçesi bir öğrenme yeri olabilir. Piyes sahneleyerek de öğrenebilirler. Oynarken aynı zamanda birbirleri ile sohbet etmeyi öğrenirler. Anlatabiliyor muyum?

Daha geleneksel okullarda, öğrencilerin, konuşmalarında bazı kelimeleri kullanmaları yasaklanmıştı. Bu da onları sessizleştiriyordu. Ama konuşmak, diyalog kurmak, sohbet etmek, aslında bir öğrenme sürecidir ve bilgiye sahip olmalarında çocuklara çok yardımcı olur.

Bu öğrenme yönteminde çocuğun olduğu düzeyden başlamalısınız, hali hazırda ne bildiğini, neyle ilgilendiğini, aklındaki soruları, gerçek ilgi alanlarını bilmeli, ona bu andan itibaren eşlik etmelisiniz.

kaynak:euronews

Daha Fazla Göster

Hikmet Tutaysalgır

Eğitimin ve Teknolojinin buluştuğu noktada tüm Eğitimci, Öğrenci ve Eğitim Teknolojisi severlere dünyadaki gelişmeleri aktarmak ve faydalanmalarını sağlamak amacıyla yola çıkmış bulunmaktayız. Bilsem Öğretmeni - Blog Yazarı - Eğitim Teknoloğu - Lego Robotik Eğitmeni - Fatih Projesi Öğretmen Eğiticisi - Google Certified Educator - Microsoft İnnovative Educator

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Translate »
error: Content is protected !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi Okumaya Devam Etmek İçin Lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatınız veya Reklam Engelleyicisi Olmayan Başka Bir Tarayıcıdan Giriş Yapınız.