Eğitim

Reggio Emilia Yöntemi Nedir?

Reggio Emilia Yöntemi Nedir?

İtalya’nın Reggio Emilia kasabasında annelerin, babaların hatta tüm kasabanın çocuklar için en güzeli hayal etmesi ile başlar Reggio Emilia yolculuğu. Malaguzzi isimli eğitimci önderliğinde farklı kuramları inceler ve okullarında hayata geçirmeye karar verirler. Vygotsky ve Piaget’in yoğunlukla hissedildiği bu okullarda, önemli olan çocuklardır. Güçlü bir çocuk imajı, çok rollü öğretmen, zengin ve eğitici bir çevre, güçlü ilişkiler, proje tabanlı öğrenme, bu yaklaşımın öne çıkan prensipleridir. Her bir prensibin tek tek incelenmesi, Reggio Emilia Yaklaşımı’nın anlaşılmasına yardım edecektir. Reggio Emilia okulları Reggio Emilia kasabasında olur. Diğer bölgelerdeki okullar, Reggio Emilia Yaklaşımı gereği Reggio Emilia ilhamlı okullar olurlar. Zira Reggio Emilia taklit edilecek bir program sunmaz. Tersine, her okulun kendine has özelliklerine, çocuklarına ve bulunduğu topluma göre yepyeni bir Reggio Emilia yaratması esasına dayanır. Reggio Emilia Yaklaşımı, tüm dünyada saygı duyulan önemli bir erken çocukluk eğitimi yaklaşımıdır. Türkiye’de okul öncesi eğitim kurumlarında, çocuğun eğitim ve öğretim sürecine yeni bir ışık tutan, çocuğun doğasına uygun eğitim vermeyi amaçlayan bir eğitim sistemidir. MEB Okul Öncesi Eğitim Programlarında sıkça vurgulanan, çocuğun gelişimi, ilgi, istek ve ihtiyaçlarına uygun olarak plan hazırlama mantığı ile çok sıkı örtüşmektedir.

REGGİO EMİLİA OKULLARINDA ÖĞRETMEN ÖZVERİLİDİR

Öğretmenler 1 yılda 190 saat sınıf dışı işler için harcar (107 saat hizmet içi eğitim; 43 saat veli ve komite toplantıları; 40 saat diğer seminer, çalıştay, okul partisi, kutlamalar vs). Reggio Emilia Yaklaşımından esinlenen okullarda öğretmenin 2den fazla kolu, 2den fazla gözü ve 2den fazla kulağı vardır. Öğretmen çocuğun ne istediğini, neyle ilgilendiğini gözlemler ve buna uygun olarak planlar yapar. Öğretmenin hem rahat hem de çok dikkatli olduğu bu okullarda, özveri hep ön plandadır. Geleceğimiz olan çocuklar için fikir ve iş üretmek öğretmenlerin yükü olarak görülmez.

Reggio Emilia Yaklaşımı, öğretmen ve öğrencilerin yaratıcı potansiyalini kullanmasına olanak vermeyen «teacher-proof, canned, standardized» programları tekrar gözden geçirmeye davet eder. Yani hazır programların, verimliliği kanıtlanmış! Programlarına yerine çocuklardan doğan plan ve programları destekler. Çocuk-öğretmen-veliler eğitim sürecinin aktif protagonistleridir.

Kaynak: Doç. Dr. Hatice Zeynep İNAN

alternatifokullar.com

Daha Fazla Göster

Hikmet Tutaysalgır

Eğitimin ve Teknolojinin buluştuğu noktada tüm Eğitimci, Öğrenci ve Eğitim Teknolojisi severlere dünyadaki gelişmeleri aktarmak ve faydalanmalarını sağlamak amacıyla yola çıkmış bulunmaktayız. Bilsem Öğretmeni - Blog Yazarı - Eğitim Teknoloğu - Lego Robotik Eğitmeni - Fatih Projesi Öğretmen Eğiticisi - Google Certified Educator - Microsoft İnnovative Educator

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Translate »
error: Content is protected !!

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi Okumaya Devam Etmek İçin Lütfen Reklam Engelleyicinizi Kapatınız veya Reklam Engelleyicisi Olmayan Başka Bir Tarayıcıdan Giriş Yapınız.